Level 
Year 2 

Topic 
Numbers : Addition and subtraction 

Time 
45 minutes 

Resource needed 
· 24 pictures drawn turkeys and pigs


Activities 
Introduction to the lesson 
Activities 
Time taken: 10 minutes 

· The student should be able to differentiate that turkeys have two legs while pigs have four legs

Time taken: 30 minutes 
Lesson 
· The student should be reminded how to count numbers · The student should be able to count all the total legs of both the turkey and pigs and get and get 66 legs · Provide the student with 24 pictures that are drawn turkeys and pigs · Ensure the total legs of the and pigs are 66 legs on the pictures provided · From the pictures provided ensure that the students are able to separate the turkeys’ pictures from the pigs’ pictures. · The student now should count the number of pictures of turkey and get the total of 15 turkeys, similarly they should count the pictures of the pigs and be able to get they are 9 · 
Time taken: 5 minutes 
Summary 
· Have the student leaned how to sum items? · Have the student learned how to subtract items from other numbers through separations? · Did the student counted the picture of the turkey and gotten 15? · Did the student counted the number of pigs and gotten 9pigs? 
Lesson plan
Level 
Year 4 

Topic 
Numbers : substitution method 

Time 
45 minutes 

Resource needed 


Activities 
Introduction to the lesson 
Activities 
Time taken: 10 minutes 

· The student should be able to differentiate the number turkeys and numbers pigs in form of x and y respectively.

Time taken: 30 minutes 
Lesson 
· The student should have an equation in terms of x and y in regards to their total number of 24 animals. They should take it as first equation · The student should determine the number of legs of the turkey by multiply the two legs of one turkey by the total number of turkeys which are X · The student should determine the number of legs of the pigs by multiply the four legs of one pig by the total number of pigs which are Y · Student should determine that the total number of turkeys leg are equivalent to 2X. · Student should determine that the total number of pigs leg are equivalent to 4Y.
· Student should combine the total number of legs of turkeys and pigs and equate it to 66, that is 2X + 4Y = 66. They should take it as the second equation.
· Student should make X the subject of the formula on the first equation, and represent it as X = 24 – Y
· Student should substitute the equation X = 24 – Y to the second equation of 2X + 4Y = 66, and present it in the form 2(24 –Y) + 4Y = 66.
· Student should open the bracket and collect like terms together, that is 48 – 2Y + 4Y = 66, to get 48 + 2Y = 66, which end up to be 2Y = 18
· Student should dive to make Y the subject of the formula, that is Y = 9.
· The Y value represent the number of pigs, therefore the number of pig are equal to 9.
· Student should substitute the Y value to the first equation of X + Y = 24. To get X + 9 = 24
· Student should make X the subject of the formula by subtracting 24 9 9 to get 15.
· Therefore the numbers of turkeys are equivalent to 15. 
Time taken: 5 minutes 
Summary 
· Have the student leaned how to make the two questions of X and Y? · Have the student learned how to substitute the value of Y to get X? · Did the student traced back that X represent the number of turkeys while Y represent the values of pigs · Did the student determine that the numbers of pigs are equal to 9? · Did the student determine that the numbers of turkey are equal to 15?

Lesson plan
Level 
Year 6 

Topic 
Patterns and algebra : elimination method 

Time 
45 minutes 

Resource needed 


Activities 
Introduction to the lesson 
Activities 
Time taken: 10 minutes 

· The student should be able to differentiate the number turkeys and numbers pigs in form of x and y respectively.

Time taken: 30 minutes 
Lesson 
· The student should have an equation in terms of x and y in regards to their total number of 24 animals. They should take it as first equation · The student should determine the number of legs of the turkey by multiply the two legs of one turkey by the total number of turkeys which are X · The student should determine the number of legs of the pigs by multiply the four legs of one pig by the total number of pigs which are Y · Student should determine that the total number of turkeys leg are equivalent to 2X. · Student should determine that the total number of pigs leg are equivalent to 4Y.
· Student should combine the total number of legs of turkeys and pigs and equate it to 66, that is 2X + 4Y = 66. They should take it as the second equation.
· Student should use elimination method to solve for the value of X and Y by;
Arrange the two equation as shown below X + Y = 24 2X + 4Y = 66
· Student should multiply the first equation by 2 which is the constant value on the value of X in the second equation, similarly they should multiply the second equation by 1 which is the constant value on the value of X in the first equation equation, and represent then as follows; [X + Y = 24]*2 [2X + 4Y = 66]*1 · The student should open the brackets on the above equations, and represent the equation as; 2X + 2Y = 48 2X + 4Y = 66 · Student should then subtract the two equation in regards to their like terms 2X 2X = 0 2Y 4Y = 2Y 48 – 66 = 18 · Students should then make the value of Y the subject of the formula by; 2Y = 18 Y = 9
· The Y value represent the number of pigs, therefore the number of pig are equal to 9.
· Student should substitute the Y value to the first equation of X + Y = 24. To get X + 9 = 24
· Student should make X the subject of the formula by subtracting 24 9 9 to get 15.
· Therefore the numbers of turkeys are equivalent to 15. 
Time taken: 5 minutes 
Summary 
· Have the student leaned how to make the two questions of X and Y? · Have the student learned elimination method? · Have the student learned how to substitute the value of Y to get X? · Did the student traced back that X represent the number of turkeys while Y represent the values of pigs · Did the student determine that the numbers of pigs are equal to 9? · Did the student determine that the numbers of turkey are equal to 15?

Task 2 part A
Q1) Bettie bought a dress at $74, three pairs of socks at $6 each, jeans at $82, and two blouses at $38 each. How much did Bettie spend in total?
Item 
Quantity 
Cost per item 
Total cost per item 
Dress 
1 
$74 
$74 
Socks 
3 
$6 
$18 
Jeans 
1 
$82 
$82 
Blouses 
2 
$38 
$76 
Total 


$250 
Using the table above identify the item, the quantity of the item and multiply the quantities of the item by the cost of one item to get the total cost per item, then sum up all the total cost of the items to get how much Bettie spend which is equivalent to $250.
Q2) Johnny bought 5 calculators at $15.60 each. How much did he spend in total and how mu
Item 
Quantity 
Cost per item 
Total cost per item 
Calculators 
5 
$15.60 
$78 
Using the table above identify the item, the quantity of the item and multiply the quantity of the item by the cost of one item to get the total cost per item, which is equivalent to $78
From a $100 note find the difference with what was spend to determine the change he received
$100  $78 = $22
Task 2 part B
Q1)
Patrick walked 3.9 km to the shops then 2.8 km to visit a friend. How far did he walk in total?
Solving the decimal point alone we will determine 0.9 + 0.8 = 1.7
Solving the first values before the decimal point we determine 3 + 2 = 5
Summing the two values together we get = 5 + 1.7 = 6.7 km
Q2) A movie starts at 18:35 and ends at 20:05. How long is the movie?
Subtraction method
20:05 – 18:35
Starting with the value of minutes = 05 – 35, but since the first value is less than the second value, we add one hour from the hours side, that is from 20 to remain with 19, to the first value on the minutes, which is equivalent to 60 minutes, therefore we will have 60 + 05 = 65
Therefore, if we subtract 65 – 35 = 30 minutes
Secondly, we subtract the values from the hour’s side, remembering that 1 hour was take from 20 and remained 19
Therefore, 19 – 18 = 1 hour
Combining the two, we will have , 1 hour 30 minutes
Q3) Five children each ate 2/3 of an apple. What was the total amount of apples eaten by the children?
Multiply 2/3 by 5, therefore we will have 2/3*5/1
On the numerator side multiply 2 * 5 = 10
On the denominator side multiply 5 * 1 = 5
The value will be equivalent to 10/5
Divide 10 by 5 which will be equivalent to 2
Q1) A swimming pool fence was placed around a rectangular enclosure of length 15.2 m and width 7.6 m. What was the perimeter of the enclosed area?
A rectangle is made up of 4 sides in which 2 are similar
Summing up length = 15.2 + 15.2 m
Solving the decimal point alone we will determine 0.2 + 0.2 = 0.4
Solving the first values before the decimal point we determine 15 + 15 = 30
Summing the two values together we get = 30 + 0.4 = 30.4 m
Summing up width = 7.6 m + 7.6 m
Solving the decimal point alone we will determine 0.6 + 0.6 = 1.2
Solving the first values before the decimal point we determine 7 + 7 = 14
Summing the two values together we get = 14 + 1.2 = 15.2 m
Perimeter will be equivalent to the total length = 30.4 + 15.2
Solving the decimal point alone we will determine 0.4 + 0.2 = 0.6
Solving the first values before the decimal point we determine 30 + 15 = 45
Summing the two values together we get = 45 + 0.6 = 45.6 m
Q2) Jemma earned $800. She paid 21% tax on the money earned. How much did she have left after paying tax.
Determine the percentage that remained by subtracting 100%  21% = 79%
Convert 79% to decimal point value by dividing 79 by 100 = 79/100 = 0.79
Multiply 0.79 * $800
Write 0.79 as a fraction fast = 79/100
Multiply now 79/100 * $800 = 78 *$8
The answer will be equivalent to $624
Q3) A 690 mL jug was filled with orange juice. Amanda drank a third of the orange juice. Later she drank a half of what was left. How much orange juice was left?
Total volume was 690 ml
Amanda drank first 1/3, therefore the remaining fraction will be 1 – 1/3 , finding the LCM of 1 and 3 is 3
Therefore we will have, = 2/3
Later drank ½ of what was left, ½ of what was left = ½ * 2/3
Multiply the numerator = 1 * 2 = 2
Multiply the denominator = 2 * 3 = 6
Combining them as a fraction = 2/6 which when simplified will be 1/3
So the fraction that was further left = 2/3 – 1/3, finding the LCM of 3 and 3 is 3
Therefore we will have, = 1/3
So the volume of juice left was equivalent to 1/3 * 690 ml
Multiply the numerator = 1 * 690 = 690
Multiply the denominator = 3 * 1 = 3
Combining in a form of a fraction = 690/3
Therefore, 3 will divide 690 by 230 times
The volume that was left = 230 ml
Q4) The ratio of left handed to right handed children in a group is 2:8. How many right handed children are there if there are 25 children altogether?
Imagining that the number of left handed are equal to X
Therefore right handed will be equal to = 25 – X
Arranging the ratio to fraction = 2/8 which will be equivalent to X/(25 – X)
Which means,
Cross multiply we determine
2*(25 – X) = 8*X
Opening the bracket
50 – 2X = 8X
Collecting like terms together
50 = 8X + 2X
50 = 10X
Making X the subject of the formula by diving both sides by 10
X = 5
But, right handed will be equal to = 25 – X
25 – X = 20 children
Q5) Water poured out of a tank at 3.5 litres per minute. What amount of water poured out in three quarters of an hour?
One hour is equivalent to 60 minutes
Quarter an hour means ¼ * 60 minutes
Multiply the numerator = 1 * 60 = 60
Multiply the denominator = 4 * 1 = 4
Combining in a form of a fraction = 60/4
Therefore, 4 will divide 60 by 15 times
Therefore it will be 15 minutes
3.5 litres poured out per minute
Therefore 15 minutes will have a total of = 3.5 * 15
Write 3.5 as a fraction = 35/10
Multiply 35/10 *15
Multiply the numerator = 35 * 15 = 525
Multiply the denominator = 10 * 1 = 10
Combining in a form of a fraction = 525/10
Therefore, 10 will divide 525 by 52.5 times
The volume poured out = 52.5 litres
Q6) Four centimetres on a map represents 28 000 km on the ground. What distance does 1 cm on the map represent on the ground?
4 cm = 28000 km
1cm = ?
Cross multiply
Multiply the numerator = 1 cm * 28000 = 28000
Multiply the denominator = 4 cm * 1 = 4
Combining in a form of a fraction = 28000/4
Therefore, 4 will divide 28000 by 7000 times
1 cm on the map represent 7, 000 km on the ground
Q7) The volume of an icecream cone can be estimated by using the formula
V = 1/3 *(area base x height). Estimate the volume of a cone with a base area of 12 cm² and height of 6 cm. Express your answer to 1sf.
V = 1/3 * 12 cm^{2} * 6 cm
Multiply the numerator = 1 *12 * 6 = 72
Multiply the denominator = 3 * 1 = 3
Combining in a form of a fraction = 72/3
Therefore, 3 will divide 72 by 24 times
The volume 24 cm^{3}
Into first significant figure it will be equivalent to 20 cm^{3}
To export a reference to this article please select a referencing stye below:
My Assignment Help. (2021). EMA100 Mathematics Education. Retrieved from https://myassignmenthelp.com/freesamples/ema100mathematicseducation/handedchildren.html.
"EMA100 Mathematics Education." My Assignment Help, 2021, https://myassignmenthelp.com/freesamples/ema100mathematicseducation/handedchildren.html.
My Assignment Help (2021) EMA100 Mathematics Education [Online]. Available from: https://myassignmenthelp.com/freesamples/ema100mathematicseducation/handedchildren.html
[Accessed 06 June 2023].
My Assignment Help. 'EMA100 Mathematics Education' (My Assignment Help, 2021) <https://myassignmenthelp.com/freesamples/ema100mathematicseducation/handedchildren.html> accessed 06 June 2023.
My Assignment Help. EMA100 Mathematics Education [Internet]. My Assignment Help. 2021 [cited 06 June 2023]. Available from: https://myassignmenthelp.com/freesamples/ema100mathematicseducation/handedchildren.html.
Only one step away from your solution of order no.