mba-help   HR Assignment Help: 10 Common HR Round Questions

100000+

Students can't be Wrong!

579573

Orders

4.9/5

Ratings

3956

PhD Experts

GET BEST GRADE, ORDER NOW

250 Words

HR Assignment Help: 10 Common HR Round Questions

Cracking an interview conducted by human resource professional is the most crucial step to getting a job. How the interview goes determines your job prospects. So it is best to prepare yourself for the unexpected than being clueless in front of the interviewer. In MBA coursework, the students learn to handle the HR interview questions in order to secure their desired job profile.

Our HR experts, who possess high credentials, also offer HR assignment help in order to make you more proficient with the HR questions.

5 common HR questions and their sample answers

Here is the list of 10 simplest HR questions that are asked in the job interviews.

Question 1: Tell me about yourself

It is the most frequently asked question in interviews and perhaps the trickiest one too. Start by answering why you are well qualified for the position. Remember, typical chronological progression of your background will not help you that much.

Sample answer: I have served as a sales manager for X Company. I was the leader of the sales team and so I know exactly how to train the sales representatives to sell both new and legacy products in markets. At X Company, I created a gold standard incentive program that helped our team generate more sales.

Question 2: Why are you interested in this position?

HR professionals love this question. They use it to offer you a chance to reiterate your strength and demonstrate your applicable skills for the role. Start by telling how your experience has helped you to match the qualifications for the present job. Use keywords from the job description to make the connection stronger.

Sample answer: As a relationship manager in your company, I expect to use my abilities to optimize any given client's portfolio resourcefully. I am sort of handling the same profile in my existing company. I am confident that I can help you accelerate your current goals while growing my career here.

Question 3: Why are you leaving your current job?

HR professional inquire this to determine if there are any red flags related to your departure. They want to know whether you are leaving on good or bad terms. Take this as an opportunity to make it clear that you are looking at this position as the next big step in your career.

Sample answer: I am interested in transitioning to an organization like yours where the growth is potential. In my previous role, I managed to acquire 100K clients with only one other sales manager and a dwindling budget. In your company, I would be managing a team of 20 sales managers and hence would aim to make significant impact on the company’s market share.

Question 4: What are you greatest strength and weakness?

This question seems like a softball lob, but beware this is an eliminator. You don’t have to come across as egoistic or arrogant while answering what your greatest strengths are. Also, any admission of weakness or fault will earn you an ‘A’ for honesty but an ‘F’ for the interview.

Sample answer: My strengths are easily adaptable, quick learner and hard working. My weakness is I am not comfortable until I complete my work on time.

Question 5: Do you have any questions for me?

Always keep a question or two ready for the interviewer. When you ask a question to your interviewer, it will reflect that you are one of the strongest candidates with enthusiasm. You will position yourself as potentially valuable team member by asking smart strategic question that benefits both the interviewer and interviewee.

Sample answer: Thank you for giving me the opportunity to ask this question. How soon will I be able to join if I get selected? And/or what are the future plans for the company? And/or In which area I need to improve myself if I join your company? And/or Can you tell me something about the work culture here.

5 tricky HR interview questions and their sample answers

HR resource managers may ask tricky questions too. You need to understand the true intention of these questions before trying to respond to them. Here is the list of 5 complex HR questions and the best ways to answer them.

Question 1: How did you prepare for this interview?

The intention of this HR interview question is to decipher how much you really care about the job or you are simply going through the motions and winning it. Show how much you have done your homework. Reveal your knowledge of the industry, company and department by commenting on the recent developments.

Sample answer: I very much want this job and of course researched about the company, starting with the company website. Then I did a background check of the directors and CEO of the company and also tried to find out the current number of employees in the company.

Question 2: What bugs you about coworkers and bosses?

Don’t fall into this trap. You have to be optimistic and action-oriented. Hiring manager may use this question to tease you whether you will have trouble working with others or could drag down the workplace morale and productivity. Compliment former bosses for their positive attitudes and your co-workers for their ability and proficiency. It will reveal your positive outlook and self-control and how you will handle the social dynamics in this position. Reflect for a few seconds and then say.

Sample answer: I can’t recall anything in particular. I had the opportunity to deal with very knowledgeable and fair bosses who gave me the chance to learn new skills in this corporate world.

Question 3: Where would you really like to work?

The real agenda for this HR interview question is to determine that you aren’t applying for every job opening at sight. Remember, never mention another company by name or another job title. The reason is you have to demonstrate the perfect reasons why you are suitable for the position and you will give it all of your attention if achieved.

Sample answer: This is where I want to work and this is what I want to do

Question 4: If you won the lottery, would you still work?

Yes, you can reckon it as little silly. But it is another opportunity to underscore your enthusiasm and work ethics.

Sample answer: I would be thrilled to win a lottery, but would still look for meaningful work because meeting and achieving challenges make me happy.

Question 5: What have you learned from your mistakes?

It is fine to share your mistakes with the interviewer as long as you are clear that you have learned from it. But it is advisable not to mention a mistake that would be critical. A good idea would be mentioning something that is relatively minor.

Sample answer: I was under the impression that every problem has one best solution, but I have realized that that kind of thinking limits the possibility of great success.

These above HR questions can definitely help you to prepare for the next interview. If at any point in a HR interview, you are uncertain or caught off guard, don’t panic. You have to explain confidently why you are a great match for the position. There is an old saying, ‘First impression is the last impression’. So imprint your first image as positive as you need to follow some dos and don’ts in the interview.

DOs and Don’ts of interview

Our HR assignment experts have developed a set of rules and regulations for the interview.

5 Must DOs to ace your interview

  • Dress appropriately for the industry on the side of being conservative to show you take the interview seriously.
  • Know the exact time and location of your interview. Arrive early, 10 minutes prior to the interview start time.
  • Have a firm handshake, make an eye contact and have a friendly expression when you are greeted by your interviewer.
  • Have a strong pitch. A pitch is a 30-60 second overview of what you are all about and what you can do for the company. Try to be reasonable with your answers. Saying something unique about yourself can set you apart from others.
  • Before you enter the interview room, make sure you have researched the company and the opportunity and the person you will be interviewing with (of course if possible). It shows that you are self aware, mature and articulate when discussing the company.

5 strict no-nos for interview

  • Regarding the body language, there are some worst mistakes you can make in an interview.
  1. Leaning back is lazy and arrogant and leaning back is slouching and aggressive, so sit tall.
  2. Crossing arms over the chest is interpreted as defensiveness and resistance, so open your hands by your sides while standing front of the interviewer.
  3. Don’t nod too much, nod once or twice with a smile of agreement
  • Don’t answer the question with a simple ‘Yes’ or ‘No’. Explain whenever it is possible.
  • Don’t come up with jokes or take phone calls during the interview session.
  • Don’t inquire about the salary, vacations, benefits and working hours at the beginning.
  • Don’t reveal such feelings that you are desperate for this job or would take any job.

By going through the above content, now you can easily understand what you should do and what you should avoid in an interview.

Human Resources Assignment Help and HR experts

MyAssignmenthelp.com has a team of bright and talented tutors in the field of Human Resource Management who are appreciated all over the world for meeting all assignment and homework requirements. Our team of tutors has gone through rigorous training and is highly qualified to enable you to score higher grades.

Over the past many years, thousands of students have benefitted by seeking our assignment help services. Most of our students are repeat customers who have experienced the quality of our assignments. Our services have reposed their trust in our company. Our team of Human Resource Management assignment writers is there to assist in all your requirements of HRM projects, HRM thesis, HRM dissertations and HRM research papers. Following is a partial list of subjects that we deal in:

  • Motivational strategies
  • Corporate culture
  • Mentoring
  • Recruitment and selection
  • Performance and appraisal
  • Programming techniques
  • Compensation management
  • Conflict management
  • Employment law
  • Performance management
  • Human capital management
  • Organizational development
  • Human resource planning and development
  • Negotiation
  • HR as strategy tool
  • Equality management
  • Retention strategies
  • Change management
  • Industrial relations
  • Employee communications
  • Training management
  • Managing innovation
  • Reward management
  • Talent management

How MyAssignmenthelp.com can help students to write good quality assignments?

To ensure success in assignment writing, MyAssignmenthelp.com is the best place where you can deal with all your assignment problems. Our company values the importance of authentic content so they emphasize on originality in their work. The writers only produce non-plagiarized content along with the preferred referencing style. Our expert tutors know how a math or management assignment should be done in a perfect manner. They are capable of explaining the problems in order to make you understand the problem as well as the solution.

Our strengths

  • Quality content with relevant references
  • Reasonable prices
  • 100 percent satisfaction after attaining the services
  • 3000+ expert writers, researchers, tutors, and editors
  • Turnitin Report as a proof of plagiarism-free content
  • Timely delivery

So avail our assignment help services by contacting our customer service representatives through phone call, live chat or email facilities and get a free assignment quote.